Jako, że jest fanem samolotów tort musiał być obowiązkowo z takim motywem. Był więc tort z samolotem
Dziecko przeszczęsliwe - największa radość dla mamy.
Tort był orzechowy, przełożony masą chałwową i karpatkową.
1/2 kg zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 margaryna
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 1/2 szklanki mąki tortowej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Zmielone orzechy wymieszać z cukrem, dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz mleko i dobrze wymieszać.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do masy orzechowej.
Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie połączyć z pozostałą masą.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 40 minut.
masa chałwowa
250g margaryny
250 g chałwy
Ubić mikserem na gładką i puszystą masę.
masa karaptkowa
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 margaryna
Z mleka mąki, cukru i budyniu ugotować budyń, po całkowitym ostudzeniu dodać do margaryny. Zmiksować na gładką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz