wtorek, 14 lutego 2012

Tort Arielka




Tort dla mojej siostrzenicy z okazji 6 urodzin.



Zamiast biszkoptu zrobiłam ciasto jak na murzynka i przełożyłam kremem czekoladowym. Na wierzchu dekoracja z masy cukrowej.

Ciasto:
- 1 kostka margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 4-5 łyżek kakao
- 1/2 szklanki wody
- 1 aromat do ciasta (np. rumowy)
- 2 szklanki mąki
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

sposób przygotowania:
W rondelku zagotować margarynę z cukrem i kakao, następnie dodać wodę. Z tak wytworzonej polewy czekoladowej odlać pół szklanki.ja nie odlewałam bo nie była mi potrzebna. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do polewy wraz z jajkami, dokładnie wymieszać.
Ciasto piec 50 minut w temp. 180 C. 

Krem czekoladowy
- 4 żółtka
- 250 g prawdziwego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g dobrej, gorzkiej czekolady
- kilka kropli zapachu rumowego (niekoniecznie)
sposób przygotowania:
Żółtka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę. W drugiej misce miksujemy masło.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Do masła wlewamy na zmianę po trochu czekoladę i jajka z cukrem. Miksujemy. Na koniec dodajemy zapach rumowy. Wstawiamy do lodówki aż się schłodzi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz